VISITA I DESCOBREIX MONTUÏRI

Montuïri, terra de molins, vinculada històricament a la producció cerealista i farinera, presenta una important combinació de cultura, patrimoni i tradició. Aquest fet el converteix en un lloc de visita obligada per a tot aquell que vulgui conèixer el vessant més tradicional d’aquesta illa envoltat d’un entorn natural rural de singular bellesa.

Malgrat la lògica evolució social dels últims anys, Montuïri contínua sent un poble amb una forta presència agrícola, un fet que ha permès mantenir el paisatge del seu entorn, que donis de fa segles ha estat marcat per les riques terres de cultiu. Aquests cultius són en la seva major part de secà, destacant els cereals i la vinya, però també podem trobar de regadiu, que es recolzen en senzills sistemes hidràulics.

La singularitat del seu nucli històric, juntament amb la interessant oferta patrimonial de què disposa, consoliden Montuïri com un referent territorial de qualitat. Montuïri és un autèntic testimoniatge del llegat que han deixat les diferents civilitzacions que han passat per ell al llarg de la història, des del món talaiótico fins a l’actualitat de la Mallorca turística.

QUÈ VEURE

Arqueologia, arquitectura amb evidents vestigis medievals o cultura tradicional, són tan sols algunes de les possibilitats que ens ofereix Montuïri. Llocs per a visitar, paisatges per a gaudir i tradicions que han de viure’s són els principals reclams que ens faran voler conèixer Montuïri de molt a prop. En en acabo municipal de Montuïri podem identificar 5 àrees clarament diferenciades:

  • El Museu i el Jaciment de Son Fornés
  • La plaça Vella i el carrer Major
  • La plaça Major
  • El Molinar
  • Entorn natural
FIRES I FESTES

COSSIERS

Estiu rere estiu, durant les festes de celebració del patró de la vila, les festes de Sant Bartomeu, els cossiers de Montuïri ballen en tres úniques ocasions a l’any.

LA FIRA DE LA PREDIU

La fira de Montuïri, que se celebra cada primer diumenge de desembre, es va recuperar a principis dels anys vuitanta del segle XX i té des dels seus orígens un aspecte diferenciador de la resta de fires de l’illa: el concurs de les perdius de reclam.

FESTES DEL PUIG

De les festes de Setmana Santa cal destacar dos dies importants: el mateix diumenge de Pasqua i el dia del Puig que se celebra el dimarts següent.

ENLLAÇOS D'INTERÈS

FONS MALLORQUI DE SOLIDARITAT I COOPERACIÓ

www.fonsmallorqui.org/ca

VISIT PLA DE MALLORCA

www.visitplademallorca.net

ESPORT MONTUÏRI

www.esportmontuiri.com

MUSEU SON FORNÉS

www.sonfornes.mallorca.museum

DIARI DE MALLORCA

www.diariodemallorca.es

MAPA DE MONTUÏRI